Det är en del steg som ska genomföras innan din ljusstakel eller mugg är klar att användas. Jag går igenom dem lite här för att du ska få en förståelse för hur processen ser ut.
Vill du se mer om hur jag gör så kan du följa mig både på Facebook och Instagram där jag försöker visa mer av hur jag jobbar. Har du några frågor är det bara att fråga så ska jag försöka svara.
1. Först bestämmer jag såklart vad det är jag ska göra för nåt, ja förutom ibland när jag drejar och det blir nåt annat än vad jag tänkt mig ???? I designen ingår förutom form även val av lera och glasyr. Jag jobbar enbart med stengodslera vilket ger en tåligare keramik.
2. När det kommer till själva formandet av föremålet kan man välja att dreja, kavla, ringla eller skulptera. Vad jag väljer beror på vilket föremål jag ska göra. T.ex så kavlar jag fat, muggar drejas och mina filurer skulpteras.
3. Efter att jag gjort färdigt det jag valt så ska det torka. Hur länge det tar innan det är helt torrt beror på hur tjockt det är och hur varmt jag har i verkstan. Det får inte gå för fort för då spricker det så ibland får det torka under plast. Föremål som har drejats ska bestickas när de är läderhårda vilket ger dem en fin undersida. Ska muggen ha ett handtag så sätts även det på nu. Innan det bränns så går jag över varje föremål och putsar till dem med sandpapper ifall något är vasst. Det är dock inte så nyttigt med dammet så jag försöker göra allt så slätt jag kan när jag tillverkar det.
4. Sen är det dags för första bränningen som kallas skröjbränning. Det är då godset blir hårt. Jag bränner runt 950-1000 grader beroende på vilken typ av lera jag har använt. Bränningen tar flera timmar och sedan ska även ugnen svalna. Oftast sätter jag på den tidigt på morgonen och då kan jag öppna den först dagen efter. Innan denna bränningen så kan man börja om från början genom att lägga det torra godset i vatten och på så sätt få lera igen. Det fungerar på samma sätt som när det regnar i naturen.
5. När godset har svalnat tillräckligt för att ta i det så torkar jag av det och sen är det dags för glasering. Jag brukar göra detta genom att doppa föremålen i glasyren. Jag använder både färdiga glasyrer jag köpt och sådana jag blandat till nyanserna på själv. Jag bränner mina flesta glasyrer till runt 1250 grader men det är olika beroende på när glasyren smälter. Även denna bränningen tar lång tid så det är mycket väntan när det kommer till att tillverka keramik men det är det värt.
Rakubränning
Istället för att bränna godset i min elugn i min verkstad så kan det brännas med rakuteknik. Detta har jag gjort hos min fd lärare men jag hoppas att kunna ha en egen ugn framöver. Den lämpar sig dock inte att ha där jag bor just nu. Då blir det en tunna som bränns med gasol men Pernilla har en stor vedeldad ugn. När man bränner i denna tekniken bränns godset inte i lika höga temperaturer vilket gör att det inte sintrar, alltså blir vattentätt. Jag använder detta brännsätt på föremål som mest ska användas som prydnad.
Godset ska först vara skröjat och sen glaseras med en rakuglasyr som smälter i lägre temperatur är de andra jag använder. Man sätter in godset direkt i en varm ugn, ca 900 grader, och när det är färdigt tas det ut och läggs i brännbart material. Denna process gör att temperaturskillnaderna får glasyren att krackelera och sotet färgar leran svart vilket ger de vackra krackeleringarna. När man bränner raku så har man mindre kontroll över hur resultatet blir vilket jag till en början hade svårt för då jag har ett visst kontrollbehov men nu gillar jag det unika utseendet varje föremål får.